Πνευμονογαστρικό Νεύρο: Ο Ρυθμιστής του Εσωτερικού μας Κόσμου
12/2/2024
Η γαλήνη την άγριων πραγμάτων - Wendell Berry
Όταν θεριεύει μέσα μου η απελπισία για τον κόσμο
Και ξυπνώ τη νύχτα από τον πιο ανεπαίσθητο ήχο
Φοβισμένος για τη ζωή που μέλλεται
σε μένα και στα παιδιά μου,
Πηγαίνω και ξαπλώνω εκεί που αναπαύεται
η αρσενική αγριόπαπια στην υδάτινη ομορφιά της
και τρέφεται ο μέγας ερωδιός.
Εισέρχομαι στη γαλήνη των άγριων πραγμάτων
που δεν καταπονούν τη ζωή τους με την προμελέτη
της θλίψης. Εισέρχομαι στην ακινησία του νερού
και νιώθω πάνω από μένα τα τυφλωμένα από την ημέρα
αστέρια να καρτερούν φωτεινά. Αναπαύομαι για λίγη ώρα
στη χάρη του κόσμου και είμαι ελεύθερος.
(Μετάφραση: Τάκης Π. Πιερράκος)
Η ζωή τρέχει, και ο σύγχρονος γρήγορος τρόπος ζωής μας σπρώχνει συχνά σε μια συνεχή κατάσταση εγρήγορσης και αγωνίας. Πολλές φορές αισθανόμαστε έντονη συναισθηματική φόρτιση, μια αίσθηση αδιεξόδου ή και μια ανασφάλεια σα να προσπαθούμε να πιάσουμε κάτι που δεν το φτάνουμε. Κάποιες φορές μπορεί τα προβλήματα που έχουμε να μοιάζουν ανυπέρβλητα και να μας πιάνει απελπισία.
Οπως μας περιγραφει ο Wendell Berry στο παραπάνω ποίημα, είναι τότε, που η σωματική αντίδραση στο άγχος μπορεί να εκδηλώνεται με αϋπνία και υπερευαισθησία στους ήχους, διαταράσσοντας τη φυσική μας ανάγκη για ξεκούραση.
Όμως, έχουμε τη δυνατότητα να αλλάζουμε τα συναισθήματά μας και να επιστρέφουμε στη γαλήνη, ανακτώντας την αίσθηση αρμονίας και εσωτερικής ισορροπίας. Το σώμα έχει το δικό του τρόπο και τα καταφέρνει μέσα από το πνευμονογαστρικό νεύρο.
Τι είναι όμως το πνευμονογαστρικό νεύρο;
Το πνευμονογαστρικό νεύρο (ή δέκατο κρανιακό νεύρο) αποτελεί έναν από τους πιο σημαντικούς ρυθμιστές του αυτόνομου νευρικού συστήματος, καθώς συνδέει τον εγκέφαλο με ζωτικά όργανα όπως η καρδιά, οι πνεύμονες και το γαστρεντερικό σύστημα. Αποτελεί τον κύριο πυλώνα του παρασυμπαθητικού νευρικού συστήματος, το οποίο είναι υπεύθυνο για την κατάσταση "ανάπαυσης και χώνεψης" του οργανισμού. Παίζει καθοριστικό ρόλο στη συναισθηματική ρύθμιση, τη κοινωνική σύνδεση και τις αντιδράσεις μας στο στρες ή το τραύμα.
Ας το φανταστούμε σαν μια γέφυρα – μια σύνδεση που επιτρέπει στον νου και το σώμα μας να επικοινωνούν, να μοιράζονται πληροφορίες και να βρίσκουν αρμονία. Η κατανόηση του πνευμονογαστρικού νεύρου μάς ανοίγει έναν δρόμο προς την αυτογνωσία, την ηρεμία και τη βαθύτερη σύνδεση με τον εαυτό μας και τους άλλους.
Στον πυρήνα της λειτουργίας του, το πνευμονογαστρικό νεύρο υποστηρίζει τρεις βασικές καταστάσεις ύπαρξης:
Ασφάλεια και Σύνδεση: Όταν το νευρικό σύστημα νιώθει ασφαλές, ενεργοποιείται το παρασυμπαθητικό νευρικό σύστημα και το πνευμονογαστρικό νεύρο υποστηρίζει την κοινωνική αλληλεπίδραση, την αίσθηση χαλάρωσης και την επικοινωνία.
Πάλη ή Φυγή (Κίνδυνος): Όταν αντιλαμβανόμαστε μια απειλή, ενεργοποιείται το συμπαθητικό νευρικό σύστημα, προετοιμάζοντας μας για δράση.
Πάγωμα ή Απόσυρση (Υπερφόρτωση): Σε περιπτώσεις ακραίου στρες, το πνευμονογαστρικό νεύρο προκαλεί μια προστατευτική «απενεργοποίηση», οδηγώντας σε αποσύνδεση, μούδιασμα ή κατάρρευση.
Αυτές οι καταστάσεις δεν είναι αδυναμίες· είναι προσαρμογές – μηχανισμοί επιβίωσης σχεδιασμένοι να μας προστατεύουν.
Η Δύναμη του Πνευμονογαστρικού Νεύρου
Το πνευμονογαστρικό νεύρο λειτουργεί σαν ένας εσωτερικός "αγγελιοφόρος" που ρυθμίζει τις βασικές μας λειτουργίες, ελέγχοντας τον καρδιακό μας ρυθμό, την αναπνοή, την υποστήριξη της πέψης και τη λειτουργία του εντέρου. Επίσης επηρεάζει τη συναισθηματική μας κατάσταση, είτε οδηγώντας μας στην ηρεμία είτε, σε περιόδους στρες, σε μια ετοιμότητα για επιβίωση.
Όμως, ο ρόλος του δεν περιορίζεται στη φυσιολογία. Είναι ένα σύστημα που "ακούει" και "ανταποκρίνεται" στα συναισθήματα και τα κοινωνικά μας ερεθίσματα. Είναι αυτό που μας επιτρέπει να νιώσουμε ασφάλεια, να συνδεόμαστε με τους άλλους και να ανακάμπτουμε από το στρες.
Πως μπορούμε να ενεργοποιήσουμε το Πνευμονογαστρικό Νεύρο;
Η ενεργοποίηση του πνευμονογαστρικού νεύρου επιτυγχάνεται μέσα από πρακτικές που προάγουν τη χαλάρωση και την αρμονία του σώματος και του νου όπως η εστίαση στην αναπνοή και η σύνδεση με τη φύση.
Όταν περπατάμε σε ένα ήσυχο δάσος ή καθόμαστε κοντά στο νερό, περπατάμε ξυπόλητοι, παρατηρούμε την ομορφιά γύρω μας, ή νιώθουμε τον αέρα στο πρόσωπό μας, ενεργοποιούμε φυσικά το πνευμονογαστρικό νεύρο μέσω της μείωσης του στρες και της αύξησης της συνειδητότητας.
Η χρήση της φωνής, όπως ο ψαλμός, η το τραγούδι δημιουργούν δονήσεις που διεγείρουν το νεύρο μέσω του λάρυγγα. Αυτές οι πρακτικές συνδυάζουν την εκτόνωση της έντασης και την εσωτερική εστίαση.
Η επαφή και οι κοινωνικές σχέσεις μέσα από ένα ζεστό άγγιγμα ίσως, μια αγκαλιά ή ακόμα και το γέλιο με τους φίλους μας, δημιουργούν ένα αίσθημα ασφάλειας που ενισχύει τη δραστηριότητα του πνευμονογαστρικού. Οι στιγμές αυτές μας υπενθυμίζουν την ανάγκη για σύνδεση, κάτι που ενισχύει τη λειτουργία του παρασυμπαθητικού νευρικού συστήματος.
Η πρακτική της ενσυνειδητότητας, όπως ο διαλογισμός ή η γιόγκα, διδάσκει στο σώμα να επανέρχεται από την κατάσταση έντασης στη φυσική του ισορροπία. Η ήρεμη προσοχή στις αισθήσεις και στις στιγμές χαλάρωσης προσφέρει χώρο για την αναγέννηση του πνεύματος και του σώματος.
Το πνευμονογαστρικό νεύρο είναι άρρηκτα συνδεδεμένο με την αίσθηση της ασφάλειας. Όταν το πνευμονογαστρικό νεύρο λειτουργεί σωστά, στέλνει σήματα στο σώμα ότι βρίσκεται σε ασφαλές περιβάλλον και μπορούμε να εκφράσουμε συναισθήματα, να δημιουργήσουμε σχέσεις και να ανταποκριθούμε με ηρεμία στις προκλήσεις.
Όταν το πνευμονογαστρικό νεύρο είναι ενεργοποιημένο και ρυθμισμένο, λειτουργεί σαν μια «άγκυρα» που μας επιτρέπει να βιώνουμε ασφάλεια, ακόμα και σε περιόδους αβεβαιότητας, ενισχύοντας την ανθεκτικότητα και την ευεξία μας.
Πως σχετίζεται η ψυχοθεραπεία με το πνευμονογαστρικό νεύρο;
Το πνευμονογαστρικό νεύρο, που ρυθμίζει το αυτόνομο νευρικό σύστημα, επηρεάζει τη φυσιολογική μας αντίδραση στο στρες και την ικανότητά μας να νιώθουμε ασφάλεια. Σε περιόδους τραύματος ή έντονου άγχους, το νευρικό σύστημα μπορεί να "κολλήσει" σε καταστάσεις υπερδιέγερσης (ανησυχία, πανικός) ή υποδιέγερσης (μούδιασμα, αποσύνδεση).
Η ψυχοθεραπεία προσφέρει ένα ασφαλές πλαίσιο για να επαναρρυθμιστεί αυτό το σύστημα.
Μέσω της ψυχοθεραπευτικής διαδικασίας, ο θεραπευόμενος μπορεί να μάθει να αναγνωρίζει τα σημάδια του σώματος που προκύπτουν από το άγχος και την υπερένταση, και να αναπτύξει στρατηγικές για να ενεργοποιήσει την «καθησυχαστική» λειτουργία του πνευμονογαστρικού νεύρου.
Η δημιουργία μιας ασφαλούς και υποστηρικτικής θεραπευτικής σχέσης βοηθά στην ενεργοποίηση του νεύρου, προάγοντας τη συναισθηματική επούλωση. Η αποδοχή, η ενσυναίσθηση και η υποστήριξη που παρέχεται από τον θεραπευτή, δημιουργούν ένα περιβάλλον στο οποίο το σώμα αισθάνεται ασφαλές να «ανοίξει» και να επεξεργαστεί τα συναισθήματα.
Κλείνοντας, ας κρατήσουμε πως η φύση και η ανθρώπινη επαφή μάς προσφέρουν έναν δρόμο επιστροφής στην εσωτερική μας γαλήνη, ενεργοποιώντας τα φυσικά συστήματα του σώματος. “Η γαλήνη των άγριων πραγμάτων” είναι μια υπενθύμιση ότι μπορούμε να βρούμε καταφύγιο στην απλότητα, στη σύνδεση και στην παρουσία της στιγμής. Ίσως, μέσα από αυτή τη σύνδεση, να ξαναμάθουμε πώς να ζούμε όχι μόνο με λιγότερο άγχος, αλλά με μεγαλύτερη ευγνωμοσύνη για τη ζωή όπως ακριβώς είναι.
Εισέρχομαι στην ακινησία του νερού
και νιώθω πάνω από μένα τα τυφλωμένα από την ημέρα
αστέρια να καρτερούν φωτεινά. Αναπαύομαι για λίγη ώρα
στη χάρη του κόσμου και είμαι ελεύθερος.
Σταθείτε λίγο κι εσείς κάτω από τα άστρα κι αναπαυτείτε.
Διεύθυνση
Σύμβουλος Ψυχικής Υγείας
Επικοινωνία
Σάμου και Ποσειδώνος 42
Κορωπί
e-mail: info@dimitrakou.gr
τηλ. 697 4341523
© Copyright 2024 | Dimitrakou Alexandra
Δημητράκου Αλεξάνδρα